Nytt

På tur til Domkirkeodden og Mammuthuset

Søndag 25.august gikk Trøgstad Historielags tur til østsiden av Mjøsa. Første stopp var Domkirkeodden. En engasjert guide i tidsriktig klær viste oss en miniatyr av Hamarbiskopens borg fra middelalderen og fortalte oss om hvor viktig vennskapet med Nidarosbiskopen var for handelen og anseelsen til Hamar. Guiden loset oss igjennom ruinene og endte til slutt i glassbygget med restene av Hamar domkirke. Han fortalte at «Hamardomen» ble brukt til både dåp, bryllup og konserter m.m. Akustikken var spesielt fin, noe han viste oss ved å spille og synge to sanger.

Hamardomen
Turdeltakerne klare for guiding, musikk og sang inne i Hamardomen.

Vi hadde god tid til å se oss omkring før neste post på dagens program. Mange besøkte den flotte urtehagen, noen Norsk jernbanemuseum eller bare ruslet rundt på det store og fine området som ligger ved Mjøsa.

Neste stopp var Mammuthuset som Ole Nashoug har bygget opp. Det ligger i Vangsåsen med flott utsikt til Mjøsa, Hamar og områdene rundt. Ole Nashoug tok oss med til kokegropa der middagen vi skulle spise ble kokt og forklarte oss fremgangsmåten før vi vandret opp til det spesielle huset som inneholdt både stor og liten mammut, en stor steinsamling og serveringslokale.

Ole Nashoug henter middagsmaten vår fra kokegropa.
Mammuthuset

Ole Nashoug fortalte oss om Mjøsområdets geologiske historie, berggrunn, istider og mammutens liv og bortgang før vi ble servert middag. Vi gledet oss til å smake på maten vi hadde vært med på å grave opp, og den smakte veldig godt.


Mamutene.

Det ble kvelden før vi startet på hjemturen, 30 stykker, meget fornøyde med reiselederen, Ellen Baastad, som hadde lagt opp en flott og spennende tur.

Inger Lise Storsand, sekr.